سنگ کیسه صفرا یا کوله لیتیاز(chlolelithiasis)، ته نشینهای سخت شدهی مایع گوارشی هستند که در کیسه صفرا تشکیل میشوند.
علائم سنگ کیسه صفرا
بیشتر افرادی که به سنگ کیسه صفرا دچار میشوند، اصلا هیچ علائمیندارند. زیرا سنگها تا زمانی که درون کیسه صفرا هستند، مشکلی ایجاد نمیکنند. با این حال در برخی مواقع سنگهای کیسه صفرا میتوانند منجر به کله سیستیت یا التهاب کیسه صفرا شوند.
علامت اولیه سنگهای کیسه صفرا، درد ناگهانی و تشدید شدن آن میباشد. این درد میتواند در سمت راست بدن و زیر دندهها، بین پهنای شانهها یا در شانهی راست اتفاق بیافتد.
علائم دیگر:
- درد در سمت راست بدن و زیر دندهها
- درد در پشت و بین شانهها
- درد در شانهی راست
- حالت تهوع
- استفراغ
- عرق کردن
- نا آرامیو بی قراری
توصیه میشود که در هنگام مشاهده هر یک از علائم سنگ کیسه صفرا، سریع تر به پزشک مراجعه کنید و درمان خود را عقب نیندازید
درمان سنگ کیسه صفرا
در زمانهای تشدید بیماری، میتوان با استفاده از داروهای ضد انقباض، مسکن و ضد تهوع، درد را آرام کرد. اما هیچ یک از اینها نمیتواند سنگها را از بین ببرد. به همین جهت، راه درمان جراحی است که میتوان به روش لاپاراسکوپی یا باز آن را انجام داد
عوارض سنگ کیسه صفرا
اگر مجرای کیسه صفرا یا دوازدهه توسط سنگهای کیسه صفرا مسدود شود، جریان یافتن مایع گوارشی به پانکراس نیز مسدود خواهد شد. این میتواند منجر به یرقان و التهاب پانکراس شود که تنها از طریق جراحی و برداشتن کیسه صفرا قابل درمان است.
رابطهی جراحی لاغری با سنگ کیسه صفرا
کنترل وزن بدن میتواند در پیشگیری از سنگهای کیسه صفرا موثر باشد. در حالی که رژیمهای لاغری سریع و کاهش وزن شدید این احتمال را افزایش میدهند متاسفانه سنگهای کیسه صفرا یکی از عوارض شایع کاهش وزن سریع از طریق جراحیهای لاغری است. برخی منابع معتقدند که ۳۵ درصد از جراحیهای لاغری منجر به تشکیل سنگهای کیسه صفرا میشود.
به همین دلیل جراح لاغری اغلب از ۶ ماه قبل برای بیماران داروهای پیشگیری از سنگهای کیسه صفرا (مانند اکتی گال(Actigall)) تجویز میکنند
در موارد دیگر که بیمار سابقهی سنگ کیسه صفرا دارد، همزمان با انجام جراحی لاغری ، کیسه صفرا نیز برداشته میشود تا از مشکلات بعدی جلوگیری شود.
نداشتن کیسه صفرا بعد از جراحی لاغری اختلالی ایجاد نمیکند بهتر است بعد از جراحی لاغری جراحی اسلیو معده از غذاهای پرچرب دوری کنید.